Er komt een moment dat de ondersteuning door de leverancier van de hardware, maar ook van software, stopt. Vervanging van defecte hardware of migratie naar een nieuwe versie van de software kan voor grote verstoringen in de continuïteit zorgen.

Daarom is het belangrijk op de hoogte te zijn van de life-cycle strategie van je leverancier. Het liefst al bij de aanschaf op dag 1. Zodoende heb je tijd om de vervanging in de toekomst te plannen zonder voor grote verrassingen te staan. De support pagina van de leverancier is vaak de eerste bron van informatie hierover.

Door de lange life-cycle periode van hardware in de industrie, is de kans zeer groot dat ook de bijbehorende besturingssoftware up-to-date gebracht moet worden. En een life-cycle refresh zal over het algemeen gepaard gaan met een productie stop. Plannen hiervan is dus cruciaal om te zorgen dat de impact minimaal blijft en vereist een uiterst zorgvuldige en gestructureerde aanpak.

Helaas laten storingen zich niet plannen en dienen zich onaangekondigd aan. Reserveonderdelen van end-of-life systemen zijn nauwelijks tot niet te verkrijgen. Als ze nog gevonden kunnen worden zijn ze schreeuwend duur en worden ze niet meer ondersteund door de leverancier. Tot slot is ook de kennis van deze systemen schaars aan het worden door de vergrijzing van de werknemers.
Een life-cycle strategie zou daarom onderdeel van het operationele plan van elke fabriek/machine moeten uitmaken.

Start daarom vandaag nog met een diepgaande analyse van je bestaande besturingssystemen (PLC’s, SCADA, MES etc.) en identificeer de cruciale functionaliteiten die de continuïteit van je productieprocessen waarborgen. Dit helpt bij de selectie van nieuwe hard- en software die naadloos aansluit op specifieke industriële protocollen (bijv. Profibus, Modbus, Ethernet/IP) en real-time eisen.

De compatibiliteit met je bestaande hardware (sensoren, actuatoren, machines) is van het grootste belang. Verifieer of de nieuwe software integreert met je huidige industriële netwerkarchitectuur en datastructuren. Stel vervolgens een gedetailleerd migratieplan op, rekening houdend met productieplanning, onderhoudsvensters en potentiële impact op de operationele uptime. Dit plan moet duidelijke tijdlijnen, verantwoordelijkheden van zowel IT als OT (Operationele Technologie) teams, en gedegen risicoanalyses bevatten, inclusief rollback procedures.

Zorg voor een grondige training van je operationele en technische teams in de bediening en het onderhoud van de nieuwe software, met specifieke aandacht voor veiligheidsprocedures en troubleshooting binnen een industriële context. Implementeer de nieuwe software gefaseerd in een testomgeving die een realistische industriële setup nabootst. Voer uitgebreide functionele tests, stresstests en integratietests uit om de betrouwbaarheid en prestaties onder diverse operationele omstandigheden te valideren. Pas na succesvolle tests en acceptatie door de key stakeholders ga je over tot de live migratie, met continue monitoring en directe support om eventuele onvoorziene problemen snel te adresseren en de continuïteit van de productie te garanderen.

Brisq werkt graag op een gestructureerde manier naar een betrouwbare oplossing. Wil je hierover met ons van gedachten wisselen, neem dan contact met ons op.