ISA-88, in de volksmond ook wel S88 genoemd, is een standaard voor batch control. ISA-88 biedt een consistente set van normen en terminologie voor batch control en definieert het fysieke model, de procedures en recepten. Het is geen standaard voor software, het is evengoed toepasbaar op handmatige processen. De standaard geeft wel handvatten om het in de software te realiseren.
De huidige onderdelen van de S88-standaard zijn:
- Modellen en terminologie
- Gegevensstructuren en richtlijnen voor talen
- Algemene en sitereceptmodellen en weergave
- Batchproductierecords
- Machine- en eenheidsstaten: een implementatievoorbeeld van ISA-88
De standaard probeerde de volgende problemen aan te pakken: gebrek aan een universeel model voor batchcontrole, problemen bij het communiceren van gebruikersvereisten, integratie tussen leveranciers van batchautomatisering en problemen met de configuratie van batchcontrole.
De norm definieert een procesmodel dat bestaat uit een proces dat bestaat uit een geordende reeks processtappen die bestaat uit een geordende reeks procesbewerkingen die bestaat uit een geordende reeks procesacties.
Het fysieke model begint met de onderneming die een locatie kan bevatten die gebieden kan bevatten die procescellen kunnen bevatten die een eenheid moeten bevatten die apparatuurmodules kan bevatten die regelmodules kunnen bevatten. Sommige van deze niveaus kunnen worden uitgesloten, maar niet de Unit.
Het procedurele controlemodel bestaat uit receptprocedures die bestaan uit een geordende reeks eenheidsprocedures die bestaan uit een geordende reeks bewerkingen die uit een geordende reeks fasen bestaat. Sommige van deze niveaus kunnen worden uitgesloten.
Recepten kunnen de volgende typen hebben: algemeen, site, master, controle. De inhoud van het recept omvat: koptekst, formule, apparatuurvereisten, procedure en andere informatie die nodig is om het recept te maken.
Brisq maakt ook voor niet batch processen vaak gebruik van begrippen en concepten uit de ISA-88 om op een gestructureerde manier automatiseringsoplossingen te realiseren.