In de wereld van industriële automatisering zijn er talloze standaarden beschikbaar, zoals ISA, IEC, PackML en NEN. Ondanks deze bestaande standaarden zien we nog vaak dat het ontwerp en de ontwikkeling van besturingssystemen een pad van ’trial and error’ volgt voordat een werkend geheel wordt bereikt. Zodra dit geheel operationeel is, wordt het maar al te vaak als het eindproduct beschouwd. Het naleven van deze standaarden is echter geen garantie voor een soepel en foutloos ontwikkelproces en een optimaal werkend besturingssysteem.

Uitdagingen van Niet-Gestandaardiseerde Processen

Het gebruik van niet-gestandaardiseerde processen leidt na ingebruikname tot onverwachte en ongeplande stilstand, aanzienlijke inspanningen om veldproblemen op te lossen, moeilijk overdraagbare kennis, en aanzienlijke tijds- en kosteninvesteringen gedurende het gehele proces. Dit alles gebeurt vaak met een team dat waarschijnlijk al onderbezet is.

De Kunst van Standaardisatie

De essentie van standaardisatie ligt niet zozeer in het louter toepassen van bestaande standaarden, maar juist in het gestandaardiseerd implementeren van ontwerp-, ontwikkel- en beheerprocessen die zich in de praktijk hebben bewezen. Dit alles kan plaatsvinden met gebruikmaking van relevante standaarden. Het vraagt om nadenken over hoe zaken worden gedocumenteerd, het bevorderen van multidisciplinaire samenwerking, de keuze van bewezen methodologieën, het opstellen van doordachte testplannen, het effectief beheren van versiebeheer en, niet in de laatste plaats, het in gebruik nemen van nieuwe versies (deployment) zonder risico op onverwachte complicaties.

De Voordelen van Gestandaardiseerde Processen

Het resultaat van deze aanpak is een beheerst ontwerp- en ontwikkelproces dat tijd en middelen bespaart. Het levert een getest en hoogwaardig product op, waarvan de kennis is geborgd en overdraagbaar is. Dit vermindert niet alleen de operationele risico’s, maar zorgt ook voor een meer efficiënte inzet van ons team en bespaart aanzienlijke kosten gedurende de levenscyclus van het product.

Kortom, het streven naar gestandaardiseerde processen is de sleutel tot succes en zal uw positie in de markt versterken. We nodigen u uit om actief deel te nemen aan dit proces, zodat we samen kunnen blijven groeien en excelleren in de wereld van industriële automatisering.

  • Van organische naar gestructureerde software

    Movexx AGV with Brisq optimized control software

    Movexx International, een bedrijf dat automatisch geleide voertuigen produceert (AGV’s), werkte samen met Brisq om de softwarestructuur van hun voertuigen te verbeteren. Het doel was om de software herbruikbaar te maken voor doorontwikkeling en zorg te dragen dat de software leesbaar en eenduidig is. Brisq heeeft dit project aangepakt op basis van de standaard Brisq-aanpak.…

    Lees meer

  • Bos Machines kiest in bijzondere tijden voor Brisq

    Bij Bos Machines zit innoveren in het hart. Ze denken graag mee met hun klanten in de timmerindustrie om hun werk- en bewerkingsprocessen optimaal te ondersteunen. Bos levert hiervoor een breed scala aan houtbewerkingsmachines. Van losse machines tot steeds vaker compleet geautomatiseerde productielijnen die van een pallet balken een compleet kozijn aflevert. Feitelijk produceert een…

    Lees meer

  • Effectieve ontwikkeling besturingssysteem A2 tunnel in Maastricht

    Avenue2 is een projectorganisatie die de integrale gebiedsontwikkeling A2 Maastricht realiseert. Onderdeel hiervan is de A2 tunnel dwars door Maastricht. Uniek aan de tunnel zijn de 2×2 tunnelbuizen boven elkaar, waardoor bestemmingsverkeer gescheiden is van doorgaand verkeer. Gescheiden tunnelbuizen hebben veel voordelen: de capaciteit is groter en er zijn meer mogelijkheden voor onderhoud en beheer.…

    Lees meer

  • Ontwikkeling standaard voor automatisering drinkwaterproductie

    Brabant Water produceert jaarlijks 180 miljoen m3 drinkwater voor 2,4 miljoen klanten. Voor de automatisering van hun 32 waterproductiebedrijven moet een toekomstvaste standaard ontwikkeld worden. De gestelde eisen hiervoor zijn: robuuste, uniforme en bedieningsarme bedrijfsvoering, centraal beheer, past binnen lean-engineering en is eenvoudig “updatebaar” (generieke aanpassingen binnen afzienbare tijd doorvoeren op alle productielocaties). Brisq is…

    Lees meer

  • Automatiserings-project drinkwater

    Oasen is een drinkwaterbedrijf dat op duurzame wijze drinkwater levert. Oasen heeft als uitgangspunt dat de klant altijd drinkwater uit de kraan krijgt van dezelfde stabiele en hoge kwaliteit. Consistentie, betrouwbaarheid en onderhoudbaarheid van de PLC/SCADA besturingssystemen maken dat Oasen zijn beloften waar kan maken. Dit is gerealiseerd door de systemen vergaand te standaardiseren. Brisq…

    Lees meer